Wednesday, July 04, 2007

Ohh..Bandung..Day 3

Yeahh..hari ketiga di kota Bandung dan seperti di war-warkan sebelum ni..hari adalah hari shopping seharian..hehehe..aktiviti bebas. Posing dulu kat bilik sebelum keluar..ahaksss..

Tempat yang dituju untuk harini adalah Pasar Baru. Dari hotel ke pasar baru ni..jalan kaki 10 minit je..nasib baik aku pergi tanya kat front desk..kalau tak kena naik teksi..dia bawa round ntah kemana..berapa ribu rupiah lak dia kenakan..nasib..Pasar Baru ni famous dengan tekstil dan barangan kulit..so apalagi..yang ada bini..belikan untuk bini..yang ada tunang..belikan untuk tunang(akula tu)..untuk yang ada girlfriend ataupun perempuan simpanan belilah sekali untuk diorang..yang thrill untuk ke pasar baru ni..kitorang kena lintas satu landasan keretapi..bukan ikut rel..tapi ada jejantasnya..memang unik keretapi diorang nie..old school style..tapi aku takde gambar keretapinya..lagipun kamera tak memuaskan..cuma dapat gambar rel dia jer..hehehe

Jalan punya jalan punya jalan..sampaila kitorang kat Pasar Baru ni..masa on the way tadi..ada juga peniaga jalanan..macam-macam benda ada dijual..tapi hati-hati bila berjalan kat sini..risaukan pencopetnya..better bawa beg galas satu yang mudah untuk dibawa kemana-mana. Memang kena berhati-hati di tempat orang. Tips..kalau bawa anak ke tempat ni..pastikan you all ada tali macam Kak Red masa di Beijing..ada beribu orang kat sini(agaknya).

Lepas menghabiskan lebih kurang 2 1/2 jam kat dengan pembelian kain telekung yang berkualiti untuk mak aku, adik aku, bakal mak mertua aku dan juga tunang aku serta bermeter-meter kain linen yang berkualiti tapi murah sangat-sangat yang tak dapat di Malaysia kalau harganya begini, bermeter-meter juga kain batik macam-macam rupa dan corak, barangan kulit yang berkilat-kilat..fuh..penat kalau nak diceritakan barang-barang yang dibeli..hehehe..Tips : Kalau nak tahu kain tu akan luntur warnanya ke tak..cuba jilat sikit kain tu dekat hujung lidah..kalau terasa masin..maknanya..akan lunturlah warnanya. Itupun budak front desk hotel yang kasitau. Kalau tak..tak lunturlah..lainlah kalau lidah korang melecur masa breakfast tadi.hehehe..destinasi berikutnya..balik hotel..letak barang dan rehat kejap sebelum serbu tempat lain..Jalan Dago here we come...

Jalan Dago ni..kitorang repeat balik sebab haritu tak sempat nak round habis-habisan so harini nak round sepanjang Jalan Dago ni..nak habiskan rupiah yang ada..jutawan. Duit rupiah mana ada singgit dua hinggit..semua ribu-ribuan dan juta-jutaan.

Lepas dah penat dan berpuashati dengan benda di tangan kitorang cari port makan yang mesti kena mahal untuk kebersihan dan keselesaan untuk makan.

Lepas makan je terus shoot balik hotel..bukan untuk berehat..tapi untuk mengemas barang-barang yang dibeli tadi untuk disumbat-sumbat dan dipijak-pijak supaya boleh masuk ke dalam beg..ini lah masanya untuk menunjukkan terer masing-masing..aku dah plan dah camner..aku cari budak bellboy hotel dan minta dorang carikan aku kotak..kasi tips yang agak lumayan..dengan pantasnya dorang mengetuk pintu bilik aku balik..hahahaha..itupun masih tak muat setelah aku beli 1 beg baru untuk letak barang.Pening-pening...sabor jela.

7 Comments:

Blogger Umi Mia telah menaip...

Sakan shopping tu....tapi utk kami semua disini ni dapat baca ajerlah...ishk ishk ishk...

09:44  
Blogger Miss Nazla telah menaip...

can u do me a favor? end of this year, i nak pegi indon. 1st time. kalo u leh amikkan i pape broucher ke, call cards ke sangat lah dihargai. ehehe ye la 1st time. me and my fren. ekeke

18:48  
Blogger Miss Nazla telah menaip...

haha ikot kak red eh ikat2? kalo i nak p ngan kwn ni kene ikat each other ke? miahaha anyway taktik pijak2 nak masuk dlm beg sangat berkesan okek. hahahha

18:51  
Blogger mad redo1 telah menaip...

kamu ke bandung ya pak? gimana rasa mee nya... ada rasa sama itu mee bandung?

gue cemburuin mahu ke sana...

hehehe...

08:24  
Blogger Jie telah menaip...

erkk....patut arr lama tak nampak..g oliday rupenya...erk... jgn lupa something utk kakjie...

jgn mee bandung or air bandung udah.......!

22:57  
Blogger Lily . Lulu . telah menaip...

sian dia. sampai kena pijak2 sumbat2 barang2 yang banyak tu yeh. hehehe ...

asal gambo letak kecik, bubuh la beso skit. baru bess nak tengok keadaan di bandung ;)

01:32  
Anonymous laily telah menaip...

oooo.....tak tau lak laily.. nak test kain luntur ke tak kena jilat dulu..hehehehe..pandai yeeee dieeeee..

16:10  

Post a Comment

<< Home